Цитата місяця

ДЛЯ ТОГО ЩОБ СИЛА ДУМКИ "ПРАЦЮВАЛА НА ВАС”, ПОТРІБНО РОЗВИВАТИ ПОЗИТИВНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ЖИТТЯ.                                                                                                                                                                                                             «Електронні мізки будуть помилятися значно точніше.» (Габріель Лауб)                                                                                                                                                                                                              Одна машина може виконувати роботу п'яти звичайних людей, але жодна машина не зможе виконати роботу однієї непересічної людини. (письменник Елберт Габбард)                                                                                                                                                                                                              «Комп’ютери — це як велосипед. Тільки для нашої свідомості» (Стів Джобс)                                                                                                                                                                                                              «Ніколи не довіряйте комп’ютеру, який ви не в змозі викинути у вікно.» (Стів Возняк)                                                                                                                                                                                                              «Разум, однажды расширивший свои границы, никогда не вернется в прежние.» (А. Ейнштейн)                                                                                                                                                                                                              Комп'ютер потрібен, щоб служити людині. Не потрібно, щоб людина служила комп'ютеру. (Г. Метьюсоу)

6 грудня 2021 р.

Для учнів 9 класу

 Як створити таблицю в Excel – покрокова інструкція

Працюючи в Excel з таблицями, ви зможете створювати звіти, робити розрахунки, будувати графіки та діаграми, сортувати і фільтрувати інформацію.

Якщо ваша робота пов’язана з обробкою даних, то навички роботи з таблицями в Ексель допоможуть вам сильно заощадити час і підвищити ефективність.
зміст

  1. Як працювати в Excel з таблицями. Покрокова інструкція
  2. Перш ніж працювати з таблицями в Ексель, підіть до рекомендацій по організації даних:
  3. 1. Виділіть область осередків для створення таблиці
  4. 2. Натисніть кнопку “Таблиця” на панелі швидкого доступу
  5. 3. Виберіть діапазон комірок
  6. 4. Таблиця готова. Заповнюйте даними!
  7. Форматування таблиці в Excel
  8. Як додати рядок або стовпець в таблиці Excel
  9. Як впорядкувати таблицю в Excel
  10. Як відфільтрувати дані в таблиці Excel
  11. Як порахувати суму в таблиці Excel
  12. Як в Excel закріпити шапку таблиці
  13. Як перевернути таблицю в Excel

 

  • Дані повинні бути організовані в рядках і стовпцях, причому кожен рядок повинна містити інформацію про один запис, наприклад про замовлення;
  • Перший рядок таблиці повинна містити короткі, унікальні заголовки;
  • Кожен стовпець повинен містити один тип даних, таких як числа, валюта або текст;
  • Кожен рядок повинен містити дані для запису, наприклад, замовлення. Якщо може бути застосовано, вкажіть унікальний ідентифікатор для кожного рядка, наприклад номер замовлення;
  • У таблиці не повинно бути порожніх рядків і абсолютно порожніх стовпців.

 

 

1. Виділіть область осередків для створення таблиці

Виділіть область осередків, на місці яких ви хочете створити таблицю. Осередки можуть бути як порожніми, так і з інформацією.

 

2. Натисніть кнопку “Таблиця” на панелі швидкого доступу

На вкладці “Вставка” натисніть кнопку “Таблиця”.

3. Виберіть діапазон комірок

У спливаючому ви можете скорегувати розташування даних, а також налаштувати відображення заголовків. Коли все готово, натисніть “ОК”.

4. Таблиця готова. Заповнюйте даними!

Вітаю, ваша таблиця готова до заповнення! Про основні можливості в роботі з розумними таблицями ви дізнаєтеся нижче.

Форматування таблиці в Excel

Для настройки формату таблиці в Ексель доступні попередньо налаштовані стилі. Всі вони знаходяться на вкладці “Конструктор” в розділі “Стилі таблиць”:

Якщо 7-ми стилів вам мало для вибору, тоді, натиснувши на кнопку, в правому нижньому кутку стилів таблиць, розкриються всі доступні стилі. У доповненні до попередньо встановлених системою стилям, ви можете налаштувати свій формат.

Крім колірної гами, в меню “Конструктора” таблиць можна налаштувати:

  • Відображення рядка заголовків – включає і відключає заголовки в таблиці;
  • Рядок підсумків – включає і відключає рядок із сумою значень в колонках;
  • Чергуються рядки – підсвічує кольором чергуються рядки;
  • Перший стовпець – виділяє “жирним” текст в першому стовпці з даними;
  • Останній стовпець – виділяє “жирним” текст в останньому стовпці;
  • Чергуються стовпці – підсвічує кольором чергуються стовпці;
  • Кнопка фільтра – додає і прибирає кнопки фільтра в заголовках стовпців.

Як додати рядок або стовпець в таблиці Excel

Навіть всередині вже створеної таблиці ви можете додавати рядки або стовпці. Для цього клікніть на будь-якому осередку правою клавішею миші для виклику спливаючого вікна:

 

  • Виберіть пункт “Вставити” і клацніть лівою клавішею миші по “Стовпці таблиці зліва” якщо хочете додати стовпець, або “Рядки таблиці вище”, якщо хочете вставити рядок.

  • Якщо ви хочете видалити рядок або стовпець в таблиці, то зійдіть по списку в спливаючому вікні до пункту “Видалити” і виберіть “Стовпці таблиці”, якщо хочете видалити стовпець або “Рядки таблиці”, якщо хочете видалити рядок.

Як впорядкувати таблицю в Excel

Для сортування інформації при роботі з таблицею, натисніть праворуч від заголовка колонки “стрілку”, після чого з’явиться спливаюче вікно:

У вікні виберіть за яким принципом впорядкувати дані: “по зростанню”, “по спадаючій”, “за кольором”, “числовим фільтрам”.

Як відфільтрувати дані в таблиці Excel

Для фільтрації інформації в таблиці натисніть праворуч від заголовка колонки “стрілку”, після чого з’явиться спливаюче вікно:

  • “Текстовий фільтр” відображається коли серед даних колонки є текстові значення;
  • “Фільтр за кольором” так само як і текстовий, доступний коли в таблиці є осередки, забарвлені в відрізняється від стандартного оформлення кольору;
  • “Числовий фільтр” дозволяє відібрати дані за параметрами: “Так само …”, “Не одно …”, “Більше …”, “Більше або дорівнює …”, “Менше …”, “Менше або дорівнює …”, “Між …”, “Перші 10 …”, “Вище середнього”, “Нижче середнього”, а також налаштувати власний фільтр.
  • У спливаючому вікні, під “Пошуком” відображаються всі дані, за якими можна зробити фільтрацію, а також одним натисканням виділити все значення або вибрати тільки порожні клітинки.

Якщо ви хочете скасувати всі створені налаштування фільтрації, знову відкрийте спливаюче вікно над потрібної колонкою і натисніть “Видалити фільтр з шпальти”. Після цього таблиця повернеться в початковий вигляд.

 

Як порахувати суму в таблиці Excel

Для того щоб порахувати суму колонки в кінці таблиці, натисніть правою клавішею миші на будь-якому осередку і викличте спливаюче вікно:

У списку вікна виберіть пункт “Таблиця” => “Рядок підсумків”:

Внизу таблиця з’явиться проміжний підсумок. Натисніть лівою клавішею миші на осередку з сумою.

У випадаючому меню виберіть принцип проміжного підсумку: це може бути сума значень колонки, “середнє”, “кількість”, “кількість чисел”, “максимум”, “мінімум” і т.д.

 

Як в Excel закріпити шапку таблиці

Таблиці, з якими доводиться працювати, часто великі і містять в собі десятки рядків. Прокручуючи таблицю “вниз” складно орієнтуватися в даних, якщо не видно заголовків стовпців. У Ексель є можливість закріпити шапку в таблиці таким чином, що при прокручуванні даних вам буде видно заголовки колонок.

Для того щоб закріпити заголовки зробіть наступне:

  • Перейдіть на вкладку “Вид” в панелі інструментів і виберіть пункт “Закріпити області”:

  • Виберіть пункт “Закріпити верхній рядок”:

  • Тепер, прокручуючи таблицю, ви не втратите заголовки і зможете легко зорієнтуватися де які дані знаходяться.

 

Як перевернути таблицю в Excel

Уявімо, що у нас є готова таблиця з даними продажів по менеджерам.

На таблиці зверху в рядках вказані прізвища продавців, в колонках місяці. Для того щоб перевернути таблицю і розмістити місяці в рядках, а прізвища продавців потрібно:

  • Виділити таблицю цілком (затиснувши ліву кнопку миші виділити всі елементи таблиці) і скопіювати дані (CTRL + C):

  • Перемістити курсор миші на вільну комірку і натиснути праву кнопку миші. У меню, вибрати “Спеціальна вставка” і натиснути на цьому пункті лівою клавішею миші:

  • У вікні, в розділі “Вставити” вибрати “значення” і поставити галочку в пункті “транспонувати”:

  • Готово! Місяці тепер розміщені по рядках, а прізвища продавців по колонках. Все що залишається зробити – це перетворити отримані дані в таблицю.

У цій статті ви ознайомилися з принципами роботи в Excel з таблицями, а також основними підходами в їх створенні. 


Джерело матеріалу:

https://blogchain.com.ua/iak-stvoryty-tablytsiu-v-ekseli-pokrokova-instruktsiia/

Немає коментарів :

Дописати коментар

Коментарі