Цитата місяця

ДЛЯ ТОГО ЩОБ СИЛА ДУМКИ "ПРАЦЮВАЛА НА ВАС”, ПОТРІБНО РОЗВИВАТИ ПОЗИТИВНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ЖИТТЯ.                                                                                                                                                                                                             «Електронні мізки будуть помилятися значно точніше.» (Габріель Лауб)                                                                                                                                                                                                              Одна машина може виконувати роботу п'яти звичайних людей, але жодна машина не зможе виконати роботу однієї непересічної людини. (письменник Елберт Габбард)                                                                                                                                                                                                              «Комп’ютери — це як велосипед. Тільки для нашої свідомості» (Стів Джобс)                                                                                                                                                                                                              «Ніколи не довіряйте комп’ютеру, який ви не в змозі викинути у вікно.» (Стів Возняк)                                                                                                                                                                                                              «Разум, однажды расширивший свои границы, никогда не вернется в прежние.» (А. Ейнштейн)                                                                                                                                                                                                              Комп'ютер потрібен, щоб служити людині. Не потрібно, щоб людина служила комп'ютеру. (Г. Метьюсоу)

28 лютого 2017 р.

Програмування

Пов’язане зображенняЕлектронний підручник

Крок за кроком


Створення розгалужень у програмі.

У мові Паскаль використовується два оператори для реалізації умовних переходів - IF і CASE, а також оператор безумовного переходу GOTO. Вони дозволяють обійти послідовний порядок виконання інструкцій програми.

Оператор умовного переходу

Оператор умовного переходу в Турбо Паскаль має вигляд:
if умова then оператор 1 else оператор 2;
умова - це логічний вираз, в залежності від якого обирається одна з двох альтернативних гілок алгоритму. 
Якщо значення умови істинно (TRUE), то буде виконуватися оператор 1, записаний після ключового слова then. 
В іншому випадку буде виконуватись оператор 2, що слідує після слова else, при цьому оператор 1 пропускається. 
Після виконання зазначених операторів, програма переходить до виконанню команди, яка стоїть безпосередньо після оператора if.
Необхідно пам'ятати, що перед ключовим словом else крапка з комою ніколи не ставиться!
else - частина в операторі if може бути відсутня:
if умова then оператор 1;
Тоді, в разі невиконання логічної умови, керування відразу передається оператору, який стоїть у програмі після конструкції if.
Слід пам'ятати, що синтаксис мови допускає запис тільки одного оператора після ключових слів then і else, тому групу інструкцій обов'язково треба поєднувати в складений оператор (обмежовувати оператор дужками begin ... end). 
В іншому випадку виникає, найчастіше, логічна помилка програми, коли компілятор мови помилок не видає, але програма, проте, працює неправильно.

Приклади.
1.

if x > 0 then modul := x else modul := -x;
2.
if k > 0 then WriteLn('k - число додатнє');
3.
if min > max then begin
     t := min;
     min := max;
     max := t;
  end;
   

Немає коментарів :

Дописати коментар

Коментарі